24 Temmuz 2008 Perşembe

Serkan Çalık

Serkan Çalık hakkında söylemek istediğim şeyler var. Nereden esti bilmiyorum, ama yazmak geldi bu konuyu içimden...

Serkan Çalık ve onun tarzı futbolcular Türkiye'deki 3 büyük kulüpte fazla şans bulacak tarzda futbolcular değiller (biraz sert bir giriş mi oldu ne?). Sezon içinde bazı maçlarda elbette kullanılabilir ama sürekli oynayamazlar.

Nedenine gelelim. Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe.. Bu 3 takımda ligdeki bütün maçlarda tamamen hücuma dönük futbol oynarlar, karşılarındaki Anadolu takımı kendilerini zorlayamadıkları için. Bu tarz maçlarda da ufak, hızlı, çabuk, etkili şut çekemeyen yani tam kontraatak futbolcusu diyebileceğimiz isimler işinize pek yaramazlar. Karşıdaki takım muhtelemen 6-7 kişiyle kapanacak, bu adamlar da o savunmanın arasında kaybolup gidecek.
Nerede işe yarar peki? Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası gibi Avrupa arenasındaki zorlu maçların bazılarında kullanılabilirler. Veya derbi deplasmanlarında kullanılabilirler. Böyle maçlarda karşı defansı çok da güzel dağıtırlar.
Serkan Çalık'ın bu seneki maçlarından örnek verelim bu dediğimize hatta. Türkiye Kupası'nda ŞSS'de oynanan maç. Serkan, 0-0 biten maçta Fenerbahçe defansını hayattan bezdirmişti. Son dakikalarda Lugano'yu da oyundan attırmıştı.. Maçtan sonra yaptığı açıklamada, Fenerbahçe'nin Brezilyalılarını izlemeye gelen Dunga'da en beğendiği oyuncu olarak Serkan Çalık'ı söylemişti. Daha doğrusu kendisi " 61 numarayı çok beğendim " demişti.
Yine aynı şekilde bir Panionios maçı var. Defansif bir oyun planı ile çıkmıştı Galatasaray, Yunanlılar karşısına. Kontraatak oynamaya çalışmıştı. Ve ikinci yarının başında savunmanın arkasına sızıp, Serkan önce kendi atıyordu, pek geçmeden bir daha arkaya sızıp bir de penaltı yaratıyordu. Yani, maçı 10 dakikada koparan isim oluyordu.

Tersine bir örnek verelim bir de. Kupada Ali Sami Yen'deki rövanş maçı. Maç 1-1 gidiyor, Galatasaray'a gol lazım. Tur gidiyor, Galatasaray telaş içinde. Kalli'nin de telaşı belli. Elinde ne kadar forvet varsa sürüyor sahaya, sürüyor sahaya.

O maçta 9 kişi kaldıktan ve 1-1 den sonra bırakın hücum etmeyi, orta sahayı bile geçmeye tenezzül etmeyen bir Fenerbahçe vardı. Bu dakikalarda oyuna giren, Serkan 2 hafta önce oynadığı futbolun, çeyreğini oynayamıyordu. Doğaldı bu, oynayamazdı da zaten. Tamamen ceza sahasına gömülmüş Fenerbahçe defansının arasında ezilip gitmişti.

Kısacası; her takıma böyle bir oyuncu gerekir, işinize yarar. Büyük takımsanız liginizde oynadığınız takımlar size karşı katı savunma uyguluyorsa, az oynar sene içinde ama doğru maçlarda (Derbiler, Avrupa) kullanırsanız istediğiniz performansı alırsınız bu tarz oyunculardan.

Galatasaray'da ne yapar? Bu sene Galatasaray'da forma şansı bulması çok çok zor. Paslanmaması için en azından bu sene kiralanması lazım, bir Anadolu takımına. Kiralık giderse gideceği takımda, iyi bir sezon geçirirse Galatasaray'da elbet ona yer açılır, forma şansı verilir. Ancak bu sezon yabancı bir forvet daha alınacağını hesaba katarsak, bu sezonu ziyan olur şu Galatasaray kadrosunda.

Hiç yorum yok: