27 Temmuz 2008 Pazar

Transfer Analizleri #1

Fenerbahçe'de Galatasaray'da transfer dönemini hareketli geçiren 2 kulüp. Fenerbahçe Eski Galatasaraylı Emre Belözoğlu'nu Avrupa Şampiyonası öncesi kadrosuna kattı. Avrupa Şampiyonası devam ederken Luis Aragones'in Zico'nun yerine teknik direktörlük görevine getirildiği açıklandı. Turnuva bittikten kısa bir süre sonra da Daniel Guiza ile anlaştıklarını duyurdular. Galatasaray için geçen seneye kadar pek iç açıcı geçmeyen transfer dönemi bu sene en az Fenerbahçe kadar hareketli geçti. Önce Galatasaray'ı UEFA'dan eleyen Bayer Leverkusen'in teknik direktörü Michael Skibbe, sonra dünyaca ünlü yıldız Harry Kewell ve son olarak da Portekiz Milli Takımının ve Stuttgart değişmez oyuncusu Fernando Meira transfer edildi.

Yukarıdaki isimlere baktığımızda hepsi birbirinden ünlü, tanınmış isimler. Ama bu isimler ne Galatasaray'a ne Fenerbahçe'ye yetmiş olacak ki iki kulüpte aynı tempoda transfer çalışmalarını sürdürüyorlar. Fenerbahçe'nin yöneldiği mevkii orta sahanın ortası ve kaleci.. Galatasaray'ın ise forvet hattı ve kaleci. Fenerbahçe'den başlayalım.

Fenerbahçe için ismi geçen oyuncuların başında da Xabi Alonso geliyor. Aurelio'nun gidişinden sonra büyük bir boşluk oluşan orta sahadaki eksikliği kapatmak için transferi düşünülüyor. Peki Xabi Alonso, Mehmet Aurelio'nun üstleneceği görevi tam anlamıyla yerine getirebilecek bir oyuncu mu? Mehmet Aurelio herşeyi ile tam bir defansif orta saha oyuncusuydu. Sürekli defansa yakın oynayan, çok iyi top çalan, az hücuma çıkan, zor top kaptıran bir oyuncuydu. Xabi Alonso bunun aksine daha çok bir orta saha oyuncusu görünümü veriyor. Yani Xabi Alonso defansa yakın oynamaz, çok iyi top çalma yeteneği yoktur, hücumu daha çok düşünen bir yapısı vardır Aurelio'ya göre. En önemlisi de mükemmel pas yapan bir oyuncudur. Bu konuda Avrupa'da en iyilerdendir. Çok çok beğendiğim bir oyuncu ve alınırsa muhakak ki faydası olacaktır takıma, ama Aurelio'dan doğan boşluğu kapatmak için ideal bir isim gözükmüyor. Orada şu an oynayabilecek isimler belli. Selçuk ve Maldonado. Ola ki Xabi gelirse ve Fenerbahçe çift forvet oynarsa; Kazım, Xabi, Alex, Uğur orta sahası çok sıkıntı yaşar defansif anlamda. Eğer 5 li orta saha olursa; Kazım, Maldonado veya Selçuk, Xabi, Alex, Uğur 5 lisi oluşturulur. Xabi ve Guiza bu sistemde aynı anda sahada olacağı için Maldonado zaten iptal oluyor ve orası Selçuk'a kalıyor. Ama unuttuğumuz bir isim var. Emre Belözoğlu...

Xabi Alonso son haberlere bakılırsa gelecek gibi, ama bu transferle birlikte Emre'nin nerede kullanılacağı soru işareti. Eğer Emre, Xabi, Alex 3lüsü oluşturulursa yine defansif anlamda bir sıkıntı çekilir, özellikle Şampiyonlar Ligi'nde. Durum böyle. Xabi gelirse, ondan sonrası Aragones'in bileceği iş. Kendi kafasında bu sorunların çözümünü üretecek, üretmek zorunda. Nasıl, ne şekilde yapar bilinmez onu lig başladıktan sonra göreceğiz.

Fenerbahçe'nin kaleci sorununa da birkaç cümleyle değinelim. Serdar'ın Kocaelispor'a gidişinden sonra Fenerbahçe'nin kalesinde şu anki isimler Volkan Demirel ve Volkan Babacan. Volkan Demirel ilk 11 oynayacak bu yana bir sıkıntı yok. Ama yedek kaleci Volkan Babacan çok çok tecrübesiz. Oldu ki bir Avrupa maçında Volkan yine sorumsuzca bir kırmızı kart gördü, o zaman ne yapacak Fenerbahçe? Arkasında Serdar gibi bir kaleci olmayacak bu sefer... O yüzden yedek bir kaleci lazım Fenerbahçe'ye ve bana göre bu isim Oftaş yeni ismiyle Hacettepe'nin kalecisi Recep Biler olmalı.

Bir sonraki yazıda Galatasaray'ın forvet ve kaleci sorunsalına değineceğiz. O zamana kadar futbolla kalın...

Hiç yorum yok: